La incredulitat del creient

Salvador Gómez Dickson

 

Salvador GómezNascut en una llar no cristiana, va conèixer la gràcia de Déu en Crist a l'edat de 16 anys pel ministeri de l'Església de la qual avui és pastor.
Des dels seus primers temps com a creient sentia el desig de servir el Senyor en la seva obra, però no sabia amb exactitud quina era la voluntat de Déu a l'respecte.
Alhora que es graduava d'Enginyeria Industrial a INTEC, va començar el seu entrenament per al ministeri en el Col·legi Pastoral Spurgeon, on es va graduar al 1988. En 1991 va ser enviat per l'església a estudiar a l'Acadèmia Ministerial de Trinity Baptist Church, en Montville, New Jersey, on va concloure aquests estudis ministerials en quatre anys. Gairebé dos anys després del seu retorn, va ser ordenat com a pastor en IBSJ el 1997. El pastor Gómez Dickson està casat i és pare de tres fills.

increase font sizedecrease font size

 Print Friendly and PDF

A l'entrar en contacte amb les persones, depenent dels nostres gustos i susceptibilitats, tendim a fixar-nos en un multitud de coses. Observem com es vesteixen els altres, els seus pentinats, si parlen molt o poc, peculiaritats personals, etc. Encara que podem dir que la gent es fixa en assumptes rellevants sobre els altres, hem d'admetre que en la majoria dels casos no és així. Per adonar-nos d'això, només cal fer una ullada a les seccions de societat dels principals mitjans de comunicació. De vegades se li dedica més espai a un article sobre les extravagàncies d'un artista que a desastres i calamitats que han sofert la vida de centenars.

Quin era, però, el tipus de coses que cridaven l'atenció de Crist? Si hem de esmentar una d'aquestes coses hauríem de parlar necessàriament de la fe.

 •     Quan els amics del paralític li van baixar per la teulada, se'ns diu que el Senyor va observar la seva fe:"Jesús, en veure la fe d'aquella gent, va dir: «Home! Els teus pecats et són perdonats.»" (Lluc 05:20).

 •     Podem esmentar igualment aquella ocasió quan Crist va curar a la dona malalta de flux per dotze anys:"Tingues ànim, filla; la teva fe t'ha salvat" (Mateu 09:22).

 •     Trobem el cas de la dona cananea. Què va escoltar del Senyor?«Dona, és gran la teva fe! Que es faci tal com tu vols.»" (Mateu 15:28).

 •     Veiem la pregunta que va fer als deixebles:"Gent de poca fe! Per què esteu pensant que no teniu pans?" (Mateu 16: 8).

 •     Quan va confrontar als escribes i fariseus, els va recriminar l'haver deixat el més important de la llei: la justícia, la misericòrdia i la fe (Mateu 23:23).

 •     Recordem també als deixebles enmig de la mar en tempesta. De totes les coses que Crist els va poder preguntar, la fe va tenir la preeminència: "Per què sou tan covards? Encara no teniu fe?" (Marc 04:40).

 •     Va ser la fe del centurió el que més li va cridar l'atenció:"Quan Jesús ho sentí, es va omplir d'admiració per aquell home; es girà cap a la gent que el seguia i digué: «Us asseguro que ni a Israel no he trobat tanta fe" (Lluc 7: 9).

 •     Quan dels deu leprosos curats, un va tornar donant gràcies, el que Jesús va esmentar explícitament no va ser la seva gratitud, sinó la seva fe:"Aixeca't i vés-te'n: la teva fe t'ha salvat" (Lluc 17:19).

Sens dubte, la fe ocupa un lloc central en l'escala de valors de nostre Senyor.

Per identitat, els creients han d'estar caracteritzats per la fe. Un creient sense fe seria una contradicció de termes. No obstant això, l'ensenyament de les Escriptures i la nostra honestedat ens porten a admetre que la presència de la incredulitat és molt real en els creients. Certament és una misericòrdia divina el fet que la nostra salvació no depèn de la quantitat de la nostra fe, sinó de l'objecte de la mateixa.

"La fe més feble justifica. Si tu pots venir a Crist i descansar en Ell no serà en va ... No arribis a pensar que és el vigor de la fe el que justifica. No, no; la nostra justificació és en Crist i gràcies a la seva justícia, la qual es rep per la fe "(Arthur Hildersam).

Ara bé, havent dit això, és important assenyalar que el desig de Crist és que la nostra fe sigui forta i vigorosa. En diverses ocasions va descriure als deixebles com "homes de poca fe" (Mt.6: 30; 08:26; 14:31; 16: 8; 17:20). Òbviament hauria preferit que es caracteritzessin per ser homes de molta fe. La debilitat en la fe ens exposa a ansietats i temors, a derrotes espirituals i a una vida d'oració infructífera.

Els deixebles que anaven camí a Emaús estaven molt tristos (Luc.24: 17). Humanament parlant tenien raons per sentir-se així. El seu mestre havia mort. Però el pitjor era que les seves esperances havien mort també. Observem com parlen de les seves expectatives en temps passat:"Nosaltres esperàvem que ell seria el qui hauria alliberat Israel" (v.21). Senten la noticia que era viu, i no es produeix un canvi d'actitud en ells. Quin missatge tenia Crist per a ells? "Feixucs d'enteniment i de cor per a creure tot el que havien anunciat els profetes!" (V.25). El Senyor no es va limitar a veure la tristesa dels seus deixebles, sinó que va parlar de l'arrel del problema, la incredulitat o manca de fe.

Si parlem d'un apòstol que va dubtar en incredulitat, a la ment de tots vindria el nom de Tomàs, i és correcte (Joan 20: 24-29). Però no podem suposar que els altres no van ser culpables de la mateixa falta. El Crist ressuscitat es va dirigir als onze i"els reprotxà la seva falta de fe i la seva duresa de cor, ja que no havien cregut els qui l'havien vist ressuscitat" (Mr.16: 14).

De totes les coses que Jesús va ensenyar sobre la fe i de la incredulitat, n'hi ha tres que voldríem destacar:

 1.     La incredulitat deixa al creient a mercè de la por i el temor.

      La por al futur és un problema de fe. És en el context de l'afany dels homes davant l'esdevenidor que Crist va qualificar als seus oients com "homes de poca fe" (Mt.6: 30). L'ansietat generada davant la incertesa de la vida només pot ser contrarestada per mitjà de la fe. En la mesura que tenim la nostra confiança dipositada en les promeses de Déu que mai menteix, en aquesta mesura ens lliurarem de l'ansietat. Creus de tot cor a les paraules del Senyor quan va dir:"Vosaltres, busqueu primer el Regne de Déu i fer el que ell vol, i tot això us ho donarà de més a més."? (Mt.6: 33). La fe fa la diferència quan en condicions que normalment inciten a l'afany i a l'ansietat, veiem el fill de Déu gaudir d'una pau incomprensible per a l'home natural.

     "No us inquieteu per res. En tota ocasió acudiu a la pregària i a la súplica i presenteu a Déu les vostres peticions acompanyades d'acció de gràcies. I la pau de Déu, que sobrepassa tot el que podem entendre, guardarà els vostres cors i els vostres pensaments en Jesucrist" (Fil.4 : 6-7).

      La fe ens porta a posar l'assumpte en les mans de Déu totpoderós, i si ja està a les seves mans, llavors podem descansar. Aquesta és la fe en acció.

      D'on va brollar la por dels deixebles a alta mar? Els tres evangelis sinòptics subratllen al punt que per Crist el problema va ser la manca de fe."Per què sou tan covards? Encara no teniu fe?" (Mr.4: 40). Lluc destaca el fet amb una pregunta més directa: "On és la vostra fe?" (Luc.8: 25). Per nostre Senyor la fe va haver elevar-los pel damunt de les circumstàncies a esperar refugi segur enmig de la tempesta. Ell no està exigint de la fe alguna cosa impossible d'aconseguir. Aquesta beneïda virtut és capaç d'això i de molt més. Però la realitat és que tenim un problema de manca de fe, de poca quantitat de fe, no tenim ni tan sols la fe de la mida d'una llavor de mostassa. És, doncs, la fe la solució per a molts dels nostres problemes de temors, dubtes i ansietats."El guardes en pau perquè confia en tu, Senyor" (Isaïes 26: 3).

 2. La incredulitat augmenta la vulnerabilitat de l'creient davant la temptació.

  És molt il·luminador observar que quan l'apòstol Pau descriu l'armadura del cristià, la fe té un paper protagonista en la defensa contra els atacs de Satanàs. Ell parla de l'escut de la fe que apaga tots els dards de foc del maligne (Ef.6: 16), i es refereix a "la cuirassa de la fe" (1 Tes.5: 8) amb què podem romandre ferms en un món de tenebres. Som vulnerables; però la incredulitat ens fa més vulnerables encara.

  El passatge clau en això ésLluc 22: 31-32. El diable va demanar poder sacsejar als deixebles en el moment crucial de la presa de Jesús. En un instant de tanta tristesa, l'enemic aprofita per llançar un atac demolidor. Quina era l'esperança? Què diu Crist?"però jo he pregat per tu, perquè no defalleixi la teva fe. I tu, quan t'hauràs penedit, enforteix els teus germans." La fe anava a ser aquest escut i aquesta cuirassa la que defensarien a l'apòstol.

  ¿I nosaltres avui? Com podrem tenir victòria? Si caiem, com podrem aixecar-nos? La fe és la resposta. És el mateix Pere que, després de descriure al diable com un lleó rugent, diu:"Resistiu-li ferms en la fe" (1 Pere 5: 9). Per la fe podem fer que sigui el Lleó de la tribu de Judà qui lluiti contra aquest lleó rugent i maligne."perquè els qui han nascut de Déu vencen el món. La victòria que ha vençut el món és la nostra fe." (1 Joan 5: 4).

 3. La incredulitat clava un cop dur a la vida d'oració del creient.

  L'oració i la fe són inseparables. Parlant de l'oració eficaç, Jaume ens diu:"Aquesta pregària, feta amb fe, salvarà el malalt: el Senyor el posarà bo i li perdonarà els pecats que hagi comès" (Jau. 5: 15). És Déu mateix qui ha col·locat la fe com un requisit indispensable. Com hem d'obtenir saviesa? El mateix Jaume ens diu que cal demanar-la amb fe.

  "Si a algun de vosaltres li manca saviesa, que la demani a Déu, i Déu, que dóna generosament a tothom, sense retreure res, la hi concedirà. Però que demani amb fe, sense dubtar, perquè el qui dubta és com una ona del mar, remoguda i sacsejada pel vent. Una persona així, que no es pensi pas que el Senyor donarà res" (Jau.1: 5-7).

  Observi l'èmfasi: "No pensi, doncs, qui tal faci, que rebrà cap cosa del Senyor." Però Jaume no va treure aquest ensenyament del buit. És l'ensenyament general de la Paraula de Déu. "Confia en el Senyor ... i ell et donarà el que desitja el teu cor" (Sal.37: 3-4). És l'ensenyament de Crist en els evangelis.

  • "Venint llavors els deixebles a Jesús, a part, van dir: Per què nosaltres no vam poder fer-lo fora? Jesús els digué: Per la vostra poca fe, perquè de cert us dic, que si tinguéssiu fe com un gra de mostassa, direu a aquesta muntanya : Passa't d'aquí allà, i es passarà, i res no us serà impossible "(Mateu 17: 20-21).

  • "Em dius si puc fer-hi res... Tot és possible al qui creu" (Marc 09:23).

  • "Jesús els respon: «Tingueu fe en Déu. Si algú diu a aquesta muntanya: "Alça't i tira't al mar", sense dubtar-ne en el seu cor, sinó creient que es realitzarà allò que diu, us asseguro que li serà concedit. Per això jo us dic: tot allò que demaneu en la pregària, creieu que ja ho teniu concedit, i ho rebreu. "(Marc 11: 22-24).

  • "Llavors Jesús li respongué: «Dona, és gran la teva fe! Que es faci tal com tu vols.» I des d'aquell mateix moment es posà bona la seva filla. " (Mateu 15:28).

El punt és aquest: el vigor de la nostra fe té molt a veure amb la nostra vida de pregària. Déu ens ha donat precioses i grandíssimes promeses, però la incredulitat és un obstacle que ens impedeix apropiar-nos d'elles d'acord amb la veracitat del nostre Déu. La manca de fe no honra la fidelitat de Déu."els qui no creuen Déu, el tenen per mentider" (1 Joan 5:10). La nostra poca fe ens aturarà de ser atletes disposats a lluitar amb l'àngel de Peniel i d'expressar:"No et deixaré, si no em beneeixes" (Gén.32: 26). La manca de fe ens porta a pregar, com deia el purità Thomas Manton, com els nois que toquen a les portes i surten corrent sense esperar que els obrin com si fos només un joc.

El ministeri de Crist va ser un atac contundent contra la incredulitat en totes les seves manifestacions. I és el nostre deure, per tant, oposar-nos tenaçment a aquesta arrel de tants mals. Necessitem suplicar per mesures cada vegada més copioses de fe i de confiança en Déu. Tenir fe en la fe no és el remei que necessitem. No són les emocions de la fe les que ens faran vèncer. Només Déu pot donar-nos la victòria; només en Ell ha d'estar dipositada la nostra fe. De quanta fe és digne el Senyor? No ens conformem amb la poca fe que Jesús va reprendre en els apòstols, i procurem escoltar la mateixa lloança que li va ser donada a la dona cananea:"Gran és la teva fe!" (Mt.15: 28).

"La incredulitat és el pare dels pecats i es troba en tot pecat. És el pecat més difícil de dominar i l'últim a ser mortificat. Segueix a tots els homes des del bressol fins a la tomba. Cap cristià està lliure de la seva esgarrifosa influència . És l'esperit del món. No coneix la vergonya, però es burla de Déu, llança dubtes sobre la veritat, nega tot el que Crist ha dit o fet, escarneix la bondat i converteix l'amor en verí ...

La major necessitat del cristià és creure més del que ja creu. Creiem en una Bíblia inspirada, però necessitem creure-ho més. Creiem en la providència de Déu; necessitem creure-ho encara més. Creiem en l'Esperit Sant; necessitem tenir encara més fe en Ell. Creiem en l'evangeli com el poder de Déu; encara no hem cregut com hauríem de creure. Creiem en la guia i en la direcció de Déu per a les nostres vides; tenim necessitat de creure i confiar molt més "(Maurice Roberts, The Banner of Truth, April, 2001, pp.1,4).

A la llum de tot això que hem vist, hem de identificar-nos amb la petició que els apòstols li van fer al Senyor: "Doneu-nos més fe" (Lluc 17: 5), i amb la del pare del noi endimoniat:"Crec; ajuda la meva incredulitat "(Mr.9: 24). És aquesta la teva oració? "Quan vingui el Fill de l'Home, ¿trobarà fe a la terra?" (Luc.18: 8)VISITEU AQUESTES SECCIONS

BALUARTE

El butlletí de l'esglesia amb articles, noticies, poesia i les activitats previstes pel període corresponent. La seva publicació es bimestral i es pot descarregar

VERDAD VIVA

El suplement bimestral evangelístic de Baluarte que aporta un missatge d'esperança per aquells que encara no han rebut a Crist com a Senyor i Salvador.

MISSATGES DOMINICALS

La Paraula de Déu que cada diumenge al matí s'ofereix per diferents predicadors des del púlpit de l'esglesia , aqui en format d'audio.