Església Evangèlica
av. Mistral, nº 85-87
08015-Barcelona
Email:
tel.: 93 372 1632
El butlletí de l'església
Estudis
Selecció de sermons
Conferències
Butlletí evangelístic
Boletín Verdad Viva
Opinió
 

Remordiments estèrils

per Arthur W. Pink
 

"I finalment se m'aparagué també a mi, com a un darrer nat. Perquè jo sóc el més petit dels apòstols, que ni mereixo el nom d'apòstol, perquè vaig perseguir l'Església de Déu. Però per la gràcia de Déu sóc el que sóc, i aquesta gràcia seva en mi no ha estat estèril, ans he treballat més que tots plegats; si bé no pas jo, sinó la gràcia de Déu que és en mi." 1 Corintis 15:8-10


Existeix en els homes i les dones dels nostres dies una inclinació a interessar-se en qualsevol cosa que sembli atractiva. Vivim en l'era de la publicitat, i la gent està disposada a creure tot el que se li digui. Creu en els anuncis, creu el que se li diu, el que fa suposar que si veiés al poble cristià una cosa que li donés la impressió que aquests viuen joiosos, feliços i triomfants, s'aplegaria al voltant d'ells, ansiosa per descobrir el secret d'una vida tan afortunada. Per tant, no és aventurat deduir que el que compta per a les grans masses de fora és la condició dels de dins.

Amb molta freqüència donem la impressió que estem desanimats i deprimits; veritablement, alguns fins donen la impressió que arribar a ser cristià significa encarar problemes mai abans coneguts. I així, vistes les coses de manera superficial, l'home del món arriba a la conclusió que hi ha més gent feliç fora de l'església que dins d'ella. Tal percepció, per descomptat, és dei tot errònia. Però hem d'admetre que, en certa mesura, alguns de nosaltres hem de declarar-nos culpables de tal acusació, i que molt sovint la nostra depressió espiritual i la nostra mediocre condició de cristians infeliços ens fan pèssims representants de l'evangeli de la gràcia redemptora.

Tot això es deu, per descomptat, a que ens enfrontem a un adversari molt poderós. El cert és que des del moment de la nostra conversió quedem subjectes als assalts més subtils i poderosos d'algú a qui la Bíblia anomena "el que governa les tenebres, segons l'esperit que ara exerceix el seu poder en els que viuen a la desobediència" ( Ef. 2:2), "el déu d'aquest món" (2 Co 4:4), "Satanàs" i "el diable". Conforme anem avançant en el nostre estudi i vegem com el diable és capaç d'acostar-se a nosaltres i atacar-nos, i amb quina subtilesa ens enganya i ens aparta del camí, moltes vegades sense que ens adonem d'això, anirem entenent per què tanta gent fracassa.
Per descomptat, ell és més perillós com més subtil ve, com a "àngel de llum", com un suposat amic de l'església, o com algú interessat en l'Evangeli i en la seva difusió. Segons les Escriptures, ell fa tot això (2 Co 11), i en aquest punt és d'allò més subtil. No només és poderós, també és subtil. Això es veurà més clarament a mesura que anem veient les diverses formes i manifestacions de la depressió.

En vista d'això, hem de preparar-nos per fer-hi front a ell i als seus atacs, i la manera de fer-ho és estudiant les Escriptures. Només allà se'ns dóna una idea dels seus mètodes. "No ignorem les seves estratagemes", repeteix l'apòstol Pau als corintis (2 Co 02:11), però la tragèdia és que molts les desconeixen, fins al punt de no creure en la seva existència, i encara els qui les coneixen arriben a oblidar que ell sempre està a l'aguait i que pot manifestar-se sota les aparences més subtils.
Quan mirem amb objectivitat les seves accions contra nosaltres, no podem menys que sorprenden's de la nostra inefable insensatesa. Quan observem algun d'aquests casos de depressió espiritual, ens preguntem: "Com va poder algú arribar a caure en això?". Tot sembla tan perfectament clar i obvi, i no obstant tots seguim caient en la mateixa trampa. Això es deu als subtils mètodes del diable. Ens presenta tot de manera tan atractiu que ens adonem d'haver caigut quan ja estem a terra.
Només hi ha una manera d'enfrontar-nos a tot això, i és mitjançant l'estudi dels seus mètodes, i mitjançant l'estudi dels diversos ensenyaments de l'Escriptura amb referència a aquesta condició de depressió espiritual. Això és el que ens esforcem per aconseguir en el nostre estudi present.

Considerem ara el cas de gent incapacitada en el present com a resultat de mirar cap al passat. Incapacitada aquesta vegada no per haver comès algun pecat específic sinó, més aviat, pel fet d'haver passat tant de temps fora del Regne i d'haver entrat en ell tan tard. Aquesta és també una causa extremadament comú de depressió espiritual. Aquesta gent es troba deprimida pel fet d'haver desaprofitat tant de temps, tants anys, i per haver trigat tant per arribar a ser cristians.
Sempre estan lamentant el fet d'haver perdut tantes oportunitats de fer el bé i d'ajudar i servir als altres. Solen dir: "Si només hagués sabut de tot aquest servei quan era jove, m'hauria ofert voluntàriament a realitzar-lo, però tot just ara me'n he assabentat, i ja és massa tard". ¡Oportunitats perdudes!
Altres vegades ho expressen en termes del que podrien haver aconseguit, si només ... I aquesta és la seva queixa: "Si només ...". Però no van creure, i en mirar retrospectivament els anys malgastats en el món sense haver arribat a entendre aquestes coses, s'omplen de vans remordiments pel que van poder haver estat, pel grau de gràcia que podrien haver aconseguit, i pel punt on ara podrien estar.

Miren al passat d'aquesta manera i senten remordiments i ho lamenten, miren cap enrere, als moments feliços que podrien haver gaudit, als anys de feliços i joioses experiències que podrien haver tingut, però ja és massa tard. Les oportunitats s'han anat. Per què van ser tan necis? Com van poder ser tan cecs? Per què van ser tan lents? Van sentir l'Evangeli, van llegir bons llibres, i en algun moment fins i tot van arribar a sentir alguna cosa, però sense que res concret resultés d'això, i van deixar anar l'oportunitat. Ara ho han entès finalment, però segueixen obsessionats amb la idea que "si només ...".

Aquesta és una condició molt comuna, que explica l'estat de depressió espiritual que pateix moltíssima gent. Però com tractar-la? Què podem dir sobre això? Començaré per dir que, encara que està molt bé que aquestes persones sentin remordiments per haver trigat tant a creure, està molt mal que per aquesta raó es sentin desgraciats. Ningú no pot tornar la vista cap al passat sense trobar coses de què penedir-se. I així ha de ser. Però és allà precisament on intervé la subtilesa de tal condició, i és allà on creuem la prima línia divisòria entre el remordiment legítim i l'errònia condició d'infelicitat i abatiment. La vida cristiana és una vida delicadament equilibrada.
Aquesta és una de les seves més sorprenents característiques, fins se l'ha comparat amb algú que camina sobre el fil d'una daga, corrent el risc de caure fàcilment cap a un o altre costat. Constantment cal fer distincions subtils, i vet aquí una d'elles; hem de distingir entre el remordiment legítim i l'errònia condició d'abatiment i desgràcia.

Però llavors, com podem evitar sentir-nos desgraciats al respecte? Anem a pensar en això, en termes del que l'apòstol Pau diu aquí pel que fa a ell mateix. Això sempre m'ha semblat un exemple perfecte del que el nostre Senyor ens va ensenyar en la paràbola que es troba registrada en els versets 1 al 16 del capítol vint de Mateu, la qual ens parla dels treballadors de la vinya que van ser contractats a diferents hores del dia, alguns d'ells no abans de les cinc de la tarda. La analitzarem des de la perspectiva de la gent que va ser contractada a aquesta hora tardana, i que van ser els últims a entrar al Regne.

Abans d'abordar el tema específicament des de la perspectiva bíblica, considerem-nos-ho de manera més general. Hi ha certs principis de sentit comú i de saviesa general que s'han d'aplicar a aquesta condició. Sembla que hi ha qui pensa que està malament que els cristians usem el sentit comú. Els que així pensen, segons sembla creuen que tot s'ha de fer sempre de manera exclusivament espiritual. Curiosament, em sembla que això va en contra de les Escriptures.

El cristià no és, de cap manera, inferior al incrèdul, sinó que sempre és superior, no només pot fer tot el que fa un incrèdul, sinó que excedeix a aquest en les seves capacitats. Així és com s'ha de veure al cristià, com algú que ha d'enfrontar les circumstàncies aplicant el sentit comú, i que en fer-ho així actua de manera correcta i legítima. Si podem vèncer el diable a aquest nivell, fem-ho. No importa a quin nivell derrotem al diable, per tal que el derrotem. I sí podem vèncer i alliberar-nos d'ell mitjançant l'aplicació del sentit comú i la saviesa general, fem-ho. No hi ha en aquest acció res que no sigui perfectament correcte i legítim per a un cristià.
Dic tot això perquè sovint em trobo amb gent que té escrúpols en aquest punt, i en comptes de fer alguna cosa completament obvia des de la perspectiva del sentit comú, dedica aquest temps a pregar al respecte.

M'explico. El que estic dient és que el primer que s'ha de dir a si mateix qualsevol que es trobi en aquesta condició (el mateix val per a qui hagi de ajudar a un altre en la mateixa condició), és que és una veritable pèrdua de temps i d'energia el sentir-se desgraciat avui pels fracassos de l'ahir. Això és obvi. Això ho dicta el sentit comú.
Ningú pot fer que torni el passat, ni pot fer res al respecte. Un pot seure i viure desgraciat, i deixar-se menjar i consumir de remordiment per la resta dels seus dies, sense que això canviï el que abans es va fer. Això és sentit comú, i no cal cap revelació cristiana especial per demostrar-ho. La saviesa popular ens diu que "pal donat, ni Déu el treu". Bé, ¡diem-li això al diable! Per què els cristians hem de ser més ximples que els altres? Per què no podem aplicar el sentit comú i la saviesa popular a una situació donada?
No obstant, això és el que molta gent no fa, i el resultat és que desaprofiten el seu temps i energia en inútils remordiments per coses que ja no poden canviar ni desfer. Actuar així és veritablement insensat i irracional, fins i tot des de la norma humana del sentit comú. Establim, doncs, el següent principi: No ens preocuparem ni un segon per res que no puguem afectar ni canviar. Això és dilapidar la nostra energia. Si no podem canviar la situació, deixem de preocupar-nos per ella i no li dediquem més temps. Si ho fem, el diable ens ha vençut.
Els remordiments vans i inútils hem rebutjar-los com irracionals. Amics meus, ¡Fem-los fora! Molt al marge del cristianisme, és tonto pensar-hi, ja que perdem temps i energia.

Però seguim endavant i adonem-nos que encoratjar el passat significa simplement fracassar en el present. Mentre ens asseguem a plorar pel passat i lamentar tot el que abans no vam fer, nosaltres mateixos estarem impedint treballar en el present. I a això podem anomenar cristianisme? És clar que no! El cristianisme és més que sentit comú, però l'inclou. És clar que algú em dirà: "Ah, però això puc sentir fora d'allà, en el món!". I jo contesto: "Doncs si el sent, ¡escolti-ho i actuï en conseqüència!". Nostre Senyor mateix ha dit que els fills d'aquest món són més astuts en la seva generació que els fills de la llum. Nostre Senyor va lloar el majordom injust, i jo simplement faig el mateix.
El món, des de la seva perspectiva de saviesa popular, té tota la raó en aquest cas. Sempre és un error hipotecar el present pel passat, sempre és un error deixar que el passat actuï sobre el present com un fre. ¡Deixem que els morts enterrin els seus morts! En el tribunal dels cànons comuns del pensament, res és més reprensible de permetre que el que pertany al passat ens faci fracassar en el present. I això és el que provoca aquesta mòrbida preocupació pel passat. La gent que m'estic referint està fracassant en el present.
En comptes de viure en el present i seguir endavant amb la seva vida cristiana, se sentin a lamentar el passat. Tan afligits estan pel que fa al seu passat que no fan res en el present. Quina error més garrafal!

El meu tercer argument, des de la perspectiva del sentit comú i la saviesa popular, és el següent: que si realment creiem el que diem sobre el passat, i que si realment lamentem haver perdut tant de temps en el passat, el que hem de fer és recuperar- en el present. És que això no és sentit comú? Cert home ve a veure'm, i totalment abatut em diu: "Quant temps he desaprofitat! Si tan sols ...". Heus aquí la meva resposta immediata: "I està vostè tractant de recuperar aquest temps perdut? Per a què desaprofita vostè tanta energia parlant del passat, si no pot canviar? Per què no inverteix aquesta energia en el present?". I li parlo amb vehemència perquè aquesta condició cal tractar-la amb fermesa. L'últim que s'ha de fer amb gent així és mostrar compassió. I si algun dels meus lectors pateix d'aquesta condició, li suggereixo examinar des de la simple perspectiva del sentit comú: la seva conducta és insensata i irracional, està malbaratant el seu temps i la seva energia, i en realitat no creu en el que diu. I si lamenta té desaprofitat el seu passat, recuperi'l ja i dediquis a viure el present en plenitud.

Així ho va fer Pau, que ens diu: "I finalment, com a un nascut fora de temps, se'm va aparèixer també a mi". El que en efecte està dient és: "He desaprofitat molt de temps, altres se m'han avançat", però té la capacitat de seguir endavant i d'afegir: "He treballat amb més tenacitat que tots ells, encara que no jo sinó la gràcia de Déu que està amb mi "(1 Co 15:10).

Doncs bé, heus aquí l'argument; he aquí la manera de tractar aquest problema des de la perspectiva del sentit comú i de la saviesa popular comuna i corrent. Això ja és prou, i hauria de ser suficient, no obstant això, seguim endavant. Jo afirmo que el cristià mai és menys que l'incrèdul, sinó que sempre és més. Hauria de tenir tot el sentit comú i tota la saviesa del incrèdul, però també alguna cosa més. I aquí arribem a l'afirmació del gran apòstol i a l'ensenyament del nostre Senyor en la paràbola de la vinya, en el capítol 20 de Mateu.

Vegem el que l'apòstol ha de dir. Ja hem vist el que va dir pel que fa al gran pecat de la seva vida, i el mateix trobarem a aquest problema. L'apòstol fa aquí un recompte de les aparicions del Senyor ressuscitat. La seva preocupació immediata té a veure amb aquesta gran doctrina, però diu el següent: "... finalment, ... se'm va aparèixer també a mi". Indubtablement, l'apòstol li pesava el fet d'haver arribat tan tard a la vida cristiana.
Però aclarim el que vol dir amb la frase "finalment": amb això vol dir que ell va ser l'últim dels apòstols en veure el Senyor ressuscitat. Tots ells ho havien vist junts en diferents moments. En aquell temps Pau no estava amb ells, ja que era llavors un blasfem i un perseguidor de l'església. De manera que "finalment" vol dir "després de tots els altres apòstols". Però Pau no només va ser l'últim dels apòstols, sinó que literalment va ser l'últim que va veure el Senyor ressuscitat. Des que l'apòstol Pau va veure el Senyor ressuscitat en el camí a Damasc, ningú més ha tornat a veure-ho amb els seus propis ulls. El Senyor "es va aparèixer a més de cinc-cents germans a la vegada" (1 Co 15:6). Ni tan sols sabem com es deien, però ell es va revelar a ells i als altres diversos testimonis esmentats en aquest passatge. No obstant això, l'últim a veure-ho va ser Saule de Tars. El que va succeir en el camí de Damasc no va ser una visió que Pau hagi tingut. Des de llavors molts han tingut visions.

El que va succeir va ser que Pau va veure, literalment, el Senyor de la Glòria. I això és el que ell diu aquí: "finalment, ... se'm va aparèixer també a mi". El fet de ser un testimoni de la resurrecció va ser el que va fer d'ell un apòstol. Però el que Pau emfatitza és que precisament ell va ser l'últim de tots. No content amb això, afegeix: "... finalment, com a un nascut fora de temps, se'm va aparèixer també a mi". Hi va haver en el seu naixement espiritual una mica extemporani, una cosa fora del natural. Pau no va ser com els altres, els quals havien escoltat els ensenyaments del Senyor i havien passat amb ell molt de temps, després de la Resurrecció havien estat amb ell quaranta dies, i havien presenciat l'Ascensió. Havien estat amb ell des del principi fins al final. Pau, per contra, havia tingut un naixement espiritual de caràcter extemporani i antinatural, havia arribat, "finalment", de manera estranya i inusitada.

Això és el que ell diu de si mateix. Per descomptat, en pensar en això no podia menys que lamentar, ja que podria haver estat amb Jesús des del principi; podria haver tingut totes les facilitats i oportunitats. . . però hi havia avorrit l'Evangeli. "Realment pensava dins de si que hauria de fer moltes coses en contra del Nom de Jesús ...". Pau considerava Jesús un blasfem, va intentar exterminar Els seus seguidors i a l'Església. Mentre ell estava fora, tots els altres estaven endins.
Però "finalment", i de la manera més estranya, va entrar. Que fàcil li hauria estat passar-se la resta de la seva vida a vans remordiments sobre el passat! Ell mateix ens diu aquí: "... finalment, ... se'm va aparèixer també a mi ... que sóc el més insignificant dels apòstols ... perquè perseguir a l'església". Tot era molt cert, i ell ho lamentava amargament, però això no ho va paralitzar, ni ho va fer passar-se la resta de la seva vida assegut en un racó i repetint: "Vaig ser l'últim a entrar. Per què ho vaig fer? Com vaig poder haver-lo rebutjat? ". Això és el que fa la gent que pateix de depressió espiritual. Però Pau no ho va fer. El que el va commoure va ser la irresistible gràcia que finalment ho va fer entrar.

Així va ser com Pau ingressar a la nova vida amb un zel terrible, i encara que havia estat el "últim" de tots, d'alguna manera va arribar a ser el primer.

Què és, doncs, el que hem après? Prenguem l'ensenyament de l'apòstol i Observem a la llum de la paràbola en el capítol 20 de Mateu, ja que totes dues diuen el mateix. Si som cristians, el que importa, primer de tot, no és el que hàgim estat sinó el que ara som.
¿Ridícul? A totes llums és obvi que no importa el que haguem estat sinó el que ara som. És clar, resulta obvi si ho exprés d'aquesta manera, però que difícil resulta a vegades veure-ho així quan el diable ens ataca. L'apòstol va dir "ni tan sols mereixo que em diguin apòstol, perquè perseguir a l'església de Déu", encara que més endavant va afegir: "Per la gràcia de Déu sóc el que sóc". Què importa el que jo hagi estat? Millor posem l'èmfasi en "Sóc el que sóc", i deixem de pensar en el que vam ser. L'essència de la postura cristiana és que tinguem present el que som. És veritat que el passat queda allà, amb tots els seus pecats, però repintem-nos el següent:


"Sa, estalvi, net, perdonat
Qui podrà lloar-lo com jo? "


No importa quin hagi estat el meu passat, "jo sóc el que sóc". I el que importa és el que sóc. I què sóc jo? Una persona que ha estat perdonat i reconciliada amb Déu per mitjà de la sang que el seu Fill vessar a la creu. Sóc un fill de Déu, he estat adoptat en la família de Déu, sóc cohereu amb Crist, i vaig camí a la glòria. El que importa no és el que vaig ser, ni el que hagi estat.
Per tant, si l'enemic em ataca amb aquestes argúcies, faré el mateix que l'apòstol; em tornaré a ell i li diré: "Tot el que dius és veritat, jo vaig anar tot el que dius. Però ja no m'interessa el que vaig anar sinó el que sóc, i sóc el que sóc per la gràcia de Déu ".

I arribem a una segona deducció, tan senzilla i evident com la primera. L'important no és el moment de la nostra entrada al Regne sinó el fet que ja estem en el Regne. Això és el veritablement important. Què cas té plorar per no haver entrat abans, i deixar que aquesta idea ens privi del que ja podríem estar gaudint? És com qui va a una exposició molt nova i, en arribar, descobreix que hi ha una llarga fila per entrar. Ha arribat bastant tard a l'exposició, de manera que ha d'esperar molt de temps i és gairebé l'últim a entrar. Què pensaríem de tal home si, després d'haver franquejat l'entrada, simplement s'aturés allà i digués: "Quina vergonya que no vaig ser el primer a entrar! Quina llàstima que no vaig arribar més d'hora!". Segurament ens riuríem en escoltar, i amb molta raó, però notem que potser ens estaríem rient de nosaltres mateixos, ja que és això precisament el que estem fent al nivell espiritual. "Com vaig poder deixar-ho per més tard?".
Amics meus, ¡comencem a solaçar-nos amb els quadres, contemplem les escultures, gaudim dels tresors! Què importa l'hora d'entrada? Ja estem dins, i l'exposició està allà, davant dels nostres ulls! L'important no és l'hora a la qual entrem. Llegim una altra vegada el capítol 20 de Mateu: eren les cinc de la tarda i aquells homes havien estat els últims a entrar a treballar a la vinya, però van entrar. Això era l'important. Se'ls havia cridat, se'ls havia contractat, i se'ls havia deixat entrar. I això és el que compta: no quan entrem, ni com entrem, sinó el fet d'estar dins.

Podria seguir recalcant això, ja que a vegades em veig obligat a repetir una i altra vegada. L'important no és la manera o manera de la nostra conversió; l'important és el fet que som estalvis. Però hi ha gent que se senti a rumiar com, quan i de quina manera van arribar a ser cristians. Això no importa en absolut, el que sí importa és que ja estem dins. I si estem dins, alegrem-nos d'això i oblidem que alguna vegada vam estar fora.

Però hem de portar això encara més lluny. Em permeto suggerir que aquesta manifestació específica de depressió espiritual es deu al fet que hi ha persones preocupades encara per elles mateixes, i això, de manera mòrbida i pecaminosa. Acabo de dir que hem de ser brutals amb aquesta condició. I he d'afegir que el veritable problema amb gent així és encara el seu "ego". Què és el que fan? En sentit metafòric, es assoten i es fereixen a si mateixes per haver arribat tan tard i després de tant de temps, i segueixen jutjats i condemnats a si mateixes, en comptes de deixar-li aquest judici a Déu.

Es mostren humils i plenes de contrició, però tal modèstia és una burla, ja que només estan preocupades per elles mateixes. Escoltem el que sobre això ens diu Pau a 1 Corintis 4:1-4: "Que tots ens considerin servidors de Crist, encarregats d'administrar els misteris de Déu. Ara bé, als que reben un encàrrec se'ls exigeix que demostrin ser dignes de confiança. Per la meva part, molt poc em preocupa que em jutgin vostès o qualsevol tribunal humà, és més (i això és una de les més grans coses que Pau digués alguna vegada) ni tan sols em jutjo a mi mateix. Perquè encara que la consciència no em remordeix, no per això va quedar absolt, el que em jutja és el Senyor ". Com cristians, hem de reconèixer que Déu és el Jutge i deixar que sigui ell qui jutgi. Nosaltres no tenim dret a desaprofitar el seu temps, ni el nostre temps i energies, condemnant-nos a nosaltres mateixos. Oblidem-nos de nosaltres, posem-nos a treballar, i deixem el judici a ell. Tot aquest problema es deu a la mòrbida preocupació de l'ego per jutjar a si mateix.
No només això, sinó que revela la nostra propensió a seguir pensant en termes del que podem fer. Aquesta classe de gent ve a veure'ns amb aparent modèstia, i diu: "Si només hagués jo vingut abans, imagineu tot el que podria
haver fet". Això, per una banda, sembla del tot correcte, però és d'altra banda del tot erroni i totalment fals. Nostre Senyor va pronunciar la paràbola sobre els treballadors de la vinya precisament per tirar per terra aquest argument.

Per concloure, em vaig a permetre expressar l'anterior en forma positiva. Ja he dit que part del problema amb persones així és que segueixen morbiditat preocupades per elles mateixes; que, com cristianes, no han après que han de negar-se a si mateixes, prendre la creu, i seguir a Crist, posant en Les seves mans el seu passat, el seu present i el seu futur. Sí, és clar! Però, per què segueixen morbiditat preocupades per si mateixes? La resposta és que no estan prou ocupades amb ell.
El problema real i gran error de la nostra part consisteix a no conèixer-lo a ell ni Els seus camins com hauríem conèixer-los. Si tan sols dediquéssim més del nostre temps a contemplar, aviat ens oblidaríem de nosaltres mateixos. Ja he dit abans que, un cop a l'exposició, no hem vam quedar a la porta lamentant el fet d'haver arribat tard, sinó més aviat dedicar-nos a admirar els tresors. Vaig a permetre'm passar aquest exemple al camp espiritual. Nosaltres ja hem entrat en la vida espiritual, així que deixem de fixar-nos en nosaltres i comencem a gaudir-ne. Quina és la diferència entre un cristià i algú que no ho és? En la segona Epístola als cristians de Corint, capítol 3, Pau ens diu que és la següent: el que no és cristià mira Crist i Déu amb un vel sobre els seus ulls, per tant, no pot veure. Pel que fa al que és un cristià, ens dóna la següent descripció (v, 18): .. tots nosaltres, ... amb la cara descoberta (el vel ha estat tret) reflectim com en un mirall la glòria del Senyor, som transformats a la seva semblança amb més glòria ". Aquest és el cristià: el seu temps el dedica a mirar a Crist, a contemplar-lo.

Tan extasiat està de veure-ho que s'oblida de si mateix. Si nosaltres mostrar més interès en Crist, menys interessats estaríem en nosaltres mateixos. Comencem, doncs, a mirar, a contemplar cara a cara, sense cap vel. Aprenguem llavors que, en el seu Regne, el que importa no és l'antiguitat de servei sinó l'actitud que es tingui cap a ell, i el desig de complaure'l. Tornem novament a la paràbola. El Senyor no té en compte el servei com ho fa una altra gent.
El que a ell li interessa és el cor. A nosaltres ens interessa el temps, i tot el cronometrem; comptem el temps que hem emprat, i el treball que hem fet, el mateix que en la paràbola, diem, com els primers que van arribar, que tot ho hem fet nosaltres, i ens vanta del temps que hem dedicat a l'obra. I si no ens comptem entre els que van arribar primer, ens preocupem per no haver fet això o allò, i perquè vam perdre tot aquest temps. Però al nostre Senyor no li interessa el nostre treball d'aquesta manera. El que a ell li interessa és la moneda de la vídua: no la quantitat de diners sinó el nostre cor. I tenim el mateix cas en la paràbola del capítol 20 de Mateu. Per la mateixa raó, el Senyor va decidir donar a la gent que havia treballat a la vinya només una hora, la mateixa quantitat que va donar als que havien treballat tot el dia. I el cas de Pau és el mateix: "... finalment, ... se'm va aparèixer també a mi". Gràcies a Déu, això no canvia res, perquè la seva gràcia s'anticipa: "per la gràcia de Déu § oi el que sóc". Al Senyor no li interessa el temps sinó la relació.

Això ens porta a l'últim principi. Al Regne de Déu, el que importa és la seva gràcia. En això pot resumir tota la paràbola. Déu veu les coses de manera diferent, i no a la manera de l'home, Déu no porta una comptabilitat com la nostra, de principi a fi, tot és gràcia. Els últims treballadors van rebre exactament la mateixa paga que els primers, i amb això el Senyor imprimeix en nosaltres la seva veritat: "Així que els últims seran primers, i els primers, últims" (Mt 20:16). Hem d'abandonar la nostra manera de pensar tan material, tan humana, tan carnal.

Al Regne de Déu i de Crist tot es veu des de la perspectiva de la gràcia, i només de la gràcia. Tots els altres reglaments queden subjectes a aquest paràmetre. El que compta és la seva gràcia: "per la gràcia de Déu sóc el que sóc". Deixem, doncs, de pensar en el que no hem fet i en els anys que hem perdut, i tinguem present que en el seu regne és la seva gràcia el que importa. Els últims en arribar poden un dia trobar-se que, per al seu propi sorpresa, són els primers, i, com deis que estaven a la dreta del Senyor en la paràbola al final de Mateu 25, preguntaran: "Quan vam fer això? Quan vam fer allò? ". Però el Senyor ho sap i ho veu, i la seva gràcia és suficient.

Vull acabar amb una exhortació de l'Antic Testament: "Al matí sembra teva llavor, ja la tarda no deixis reposar la mà, perquè no saps quin és el millor, si això o allò, o si una cosa i l'altre és igualment bo" (Ec 11:6). Em pregunto si de cas algun dels meus lectors ha passat la seva vida fora de Crist, en el pecat i en el món; em pregunto si de cas ha entrat al Regne a una edat avançada, i ha estat temptat a la manera que he estat descrivint.
Si és així, vull dir-li el següent: "A la tarda de la seva vida, en el crepuscle de la seva existència, no es doni repòs en aquest meravellós Regne de la gràcia. Aquest és un regne sobrenatural, i en el Dia del Judici podeu trobar-se que la seva recompensa és més gran que la dels que van ser salvats en la seva joventut ". Quina Evangeli tan gloriós! En els nostres dies es parla molt de joventut, ¡joventut! Però en el regne de Déu la qüestió de l'edat no té més importància, i l'èmfasi que hi posem no compta amb base bíblica. "Al matí sembra teva llavor", sí, però amb la mateixa força jo diria: "i a la tarda no deixis reposar la mà".

Després d'això, estimat lector, recorda les paraules que potser siguin les més reconfortants i meravelloses que trobem en les Escriptures. Van ser comunicades el profeta Joel quan va rebre aquesta gran visió i enteniment de la vinguda del Crist que hauria de venir. Això va ser el que se li va ordenar proclamar: "I us restituiré els anys que va menjar l'eruga" (Jl 02:25). Déu ha promès fer-ho, i Déu pot complir-lo. D'aquests anys perduts, d'aquells anys estèrils, d'aquells anys que es van devorar les llagostes fins aparentment no deixar res, Déu diu: "I us restituiré els anys que va menjar l'eruga". Si pensem en ells en termes del que podríem fer amb la nostra força i poder, llavors el temps forma part essencial del contracte. Però estem en un camp on el temps no compta.

El Senyor ve i pot donem, en un any, una collita equivalent a una de deu. "I us restituiré els anys que va menjar l'eruga".

Aquest és el caràcter del nostre Senyor, del nostre Salvador, del nostre Déu. Per tant, vull dir a la llum d'això: Mai tornem la mirada; mai desaprofitem el nostre temps present; mai desaprofitem la nostra energia.

Oblidem el passat i alegrem-nos en el fet de ser el que per la gràcia de Déu som, alegrem-nos que, en l'alquímia divina de la seva meravellosa gràcia, podem encara tenir la més gran sorpresa de la nostra vida i experiència; podem trobar-nos amb que, fins i tot en el nostre cas, resultarà que els últims seran els primers.

Lloem a Déu per ser el que som, i pel fet d'estar en el regne