Església Evangèlica
av. Mistral, nº 85-87
08015-Barcelona
Email:
tel.: 93 372 1632
El butlletí de l'església
Estudis
Selecció de sermons
Conferències
Butlletí evangelístic
Boletín Verdad Viva
Opinió
 

La nostra Comunitat

Al parlar dels orígens de l'Assemblea de l'avinguda Mistral de Barcelona, no podem fer-ho sense pensar també en els orígens de l'Assemblea germana de l'avinguda del Paral•lel, doncs ambdues van tenir un mateix principi, un origen comú

A la dècada de 1930, es produïen a Espanya esdeveniments polítics que havien d'incidir profundament en la vida social del nostre país. Va caure la Dictadura del General Primo de Rivera , i en la seva caiguda va arrossegar a la Monarquia d'Alfonso XIII ; el 14 d'abril de 1931 es proclamava la II República. Les nova Constitució amb que es va dotar la mateixa va propiciar la promulgació de lleis que van facilitar una àmplia llibertat religiosa per al país i que va fer abrigar moltes esperances en els creients evangèlics. S’ha de tenir en compte que fins llavors es movien en un camp de llibertat molt limitada, amb molts entrebancs i traves legals, tancats i encotillats en els vells motlles d'obres missioneres antigues. Va ser així com alguns germans amb visió de futur, van veure la necessitat d'iniciar una obra nova, de caire dinàmic i d'acord amb la nova situació

De l'assemblea existent en el carrer Terol , 22 i moguts per aquesta inquietud, els germans D. Benjamín White i la seva esposa Catalina, missioners anglesos, de llarga trajectòria en l'Obra del Senyor a Espanya -sobretot a Galícia i Andalusia-, ajudats per altres dos matrimonis més joves D. Enrique Hasselden i la seva esposa Magdalena Urrutia així com D. Jaime Giordano i la seva esposa Isabel Urrutia, plens d'il•lusió es van llançar a l'aventura d'obrir un nou punt de testimoniatge a la nostra ciutat.

El projecte consistia en disposar d'un local on predicar l'Evangeli, mantenint el vincle amb l'Assemblea del carrer Terol on els diumenges al matí, participaven com membres, del culte del Partiment del Pa.

Les capelles Evangèliques d'aquella època estaven situades en llocs apartats o en carrers de poca afluència, com si volguessin passar desapercebudes, i és per això que aquells germans van pensar en obrir un local en un punt més concorregut.

Al principi es va considerar en el passeig de Gracia, o als voltants de la plaça de Catalunya, centre neuràlgic de la ciutat de Barcelona, però les seves possibilitats econòmiques no els ho van permetre. Malgrat tot, no es van desanimar, i després d'haver orat al Senyor de forma continuada i després de llarga i laboriosa recerca, es va trobar un local que reunia mínimament les condicions adequades, a l'avinguda de Milans del Bosch (avui avinguda Mistral), molt a prop de la plaça d'Espanya, i a poca distància de les modernes instal•lacions de l'Exposició Internacional de 1929 que van remodelar i van dinamitzar la muntanya de Montjuïc.

Com "Sala Evangélica", es va inaugurar el diumenge dia 29 de novembre de 1931, a les quatre de la tarda. El dia anterior, a la nit, va tenir lloc una reunió d'oració per a demanar l'ajuda del Senyor sobre la nova Obra.

El diumenge a les quatre de la tarda, com s'havia anunciat, es va obrir la Sala al públic, i es va omplir completament. En els treballs d'instal•lació havien col•laborat diversos joves de les esglésies dels carrers Ferlandina i Terol; el local, si bé no era luxós, era bastant decent i acollidor.

Durant els primers mesos, van prestar la seva col•laboració nombrosos germans i germanes d'altres esglésies i van donar l'animació necessària a les reunions.

El 1931, només se celebraven cultes de predicació de l'Evangeli. Les primeres persones convertides, vint-i-cinc en total, van ser batejades en l'estiu de 1932, a l'Assemblea del carrer Terol . La nova congregació va anar creixent, de tal manera que el 29 de maig de 1933 es va celebrar per primera vegada en aquest local el Partiment del Pa, participant de la Taula del Senyor unes 35 persones aproximadament. L'ofrena va ser al voltant d'unes 30 Ptes.

La primera reunió d'Ancians de la nova església va tenir lloc el 3 de setembre de 1933 en el domicili de D. Benjamín, prop de la plaça de Tetuán.

Del creixement fulgurant que va experimentar aquesta Assemblea, dóna mostra el fet que ja en aquest mateix any de 1933 es va obrir una altra "Sala Evangèlica" en el barri de la Torrassa de la vila de l'Hospitalet de Llobregat. Concretament en el nombre 50 del carrer Llançà. Aquest nou punt de testimoniatge, igual que, en el seu dia, el de l'avinguda Milans del Bosch, fou obert únicament amb la intenció de predicar l'evangeli, sense constituir per això la creació d'una nova Assemblea.

En aquells dies es va canviar el nom a l'actual d’avinguda de Mistral, el poeta català de Occitània, nom que l'avinguda ha tingut fins als nostres dies.

El local ja resultava insuficient, donada la quantitat de membres que tenia l'església, i els germans havien posat ja en el seu cor el desig de buscar un local més ampli.

L'avinguda Mistral era llavors un carrer poc transitat. Per ella acostumaven a passar els carros carregats de fruites i verdures que, procedents de l'horta del Prat de Llobregat, abastien el Mercat de San Antoni, el que feia que els dies festius per ella transitessin poques persones.

Per contra, prop d'allà, l'avinguda de Francesc Layret o Paral•lel, com popularment era coneguda, era una avinguda gatzarosa per la qual transitaven diverses línies de tramvia, i sobretot, els dies festius havia un gran tràfec de gents que acudien als jardins i llocs d'esbarjo de l'Exposició, al modern Estadi de futbol de Montjuïc, o bé als cafès i teatres del popular Paral•lel.

Les oracions dels creients van ser contestades, i el diumenge 4 de març de 1934, es va inaugurar el nou local en l'avinguda Francesc Layret, 167 (abans Marquès del Duero, avui Paral•lel). L'església contava amb una membresía de 70 persones.

Els resultats del canvi no van trigar en notar-se. Les reunions eren molt concorregudes; eren moltes les persones que transitaven per les voreres i mogudes per la curiositat, entraven en el local. Era tal l'afluència de persones, que es feien dues reunions de predicació l'Evangeli els diumenges. A la fi de 1934 l'església contava ja amb més de cent membres. Així va anar creixent, fins als infausts dies de la Guerra Civil , al juliol de 1936.

La guerra va ser tota una experiència per a l'església. Malgrat les tribulacions pròpies de la contesa, mobilitzacions, bombardejos, manca d'aliments, etc., l'Evangeli era anunciat a totes les persones que passaven per ella, sense excepció. En l'ultima etapa de la Guerra, el local on es reunia l'Assemblea va tancar les seves portes, i ja no van tornar a obrir-se fins al final de la guerra amb l'entrada a la ciutata de les tropes del general Franco el 1939. Miguel Balbuena, Milagros Heredia i fills

Al principi va semblar que les noves autoritats es mostraven tolerants amb els evangèlics, però la situació va canviar aviat al decretar el govern el tancament i clausura de tots els llocs de culte públic, no permetent altre culte que el de l'Església catòlica-romana. Els germans evangèlics van haver de reunir-se per les cases, i el que al principi va semblar ser una catàstrofe, es va convertir en un mitjà de benedicció, doncs el Senyor va prosperar l'Evangeli, i nombrosos persones es van convertir de tal manera, que en 1945 quan les autoritats van autoritzar tímidament al principi que s'obrissin les capelles i locals de culte evangèlics, l'antic local de l'avinguda Layret -que va passar a dir-se novament avinguda del Marquès del Duero-, va resultar insuficient.

El diumenge 12 d'agost de 1945 es va poder celebrar de nou el culte en el local de l'Assemblea. Aquell considerable augment de membresía va poder permetre que un quantiós nombre de germans es traslladés de nou al local de l'avinguda Mistral, que D. Enrique Hasselden conservava habilitat una part com taller mecànic.

Presideix Ginés Andreu, predica Juan FedericoVan tornar al seu lloc d'origen germans que havien estat fundadors de l'Assemblea, i és per això que diem que aquesta de l'avinguda Mistral i la de l'avinguda del Paral•lel, tenen un mateix origen.

L'Assemblea a l’avinguda Mistral va continuar funcionant i creixent de forma autònoma. En 1948 es va iniciar el testimoniatge en el barri barceloní del Guinardó, obrint-se un local en el anomenat espai dels indians, concretament en el carrer de Pinar del Rio. Fernando Vangioni ensenyant una cançó

També per aquella època es va iniciar l'Obra en la població de Santa Coloma de Gramanet, que amb el temps va donar lloc a l'Assemblea del carrer de Sant Jerònim.

Bateig de F.Lopez i A. Palau entre altres El 1958, en col•laboració amb germans de Marquès del Duero i Terol es va iniciar l'obra al carrer Alegria de L'Hospitalet de Llobregat, que va donar lloc a la formació de l'Assemblea que avui es reuneix al carrer Castellbó d'aquella població.

A l'octubre de 1966 es va obrir el local de l'Assemblea al passatge Jaume Roig, en el barri dels Corts de Barcelona, i també per aquelles dates s'obria l'Assemblea de la propera localitat de Sant Vicenç dels Horts.Sortida d'un culte de predicació. Anys 50

A la dècada de 1970, es va iniciar l'obra a Rubí, població del Vallès propera a Barcelona, formant-se una petita Assemblea en el barri de les Torres d'aquella ciutat.

Són molts els germans de l'Assemblea de l'avinguda Mistral, joves molts d'ells en els llunyans anys del seu inici, que han sortit a l'obra del Senyor en diversos punts d'Espanya. Podem dir que l'Assemblea de Mistral ha estat beneïda pel senyor abundantment durant molts anys.

De les persones que van assistir a la inauguració de la nostra Assemblea el 1931, solament queden els germans Santiago i Jorge Giordano, que en aquelles dates eren nens de poca edat: ambdós van assistir amb les seves esposes el diumenge 25 de novembre de 2001 a l'acte commemoratiu del setanta aniversari.

FINS AQUÍ ENS HA AJUDAT EL SENYOR!

Álvaro Palau

(Adaptat de les memòries de D. Jaime Giordano)